Als we mensen vragen waar ze aan denken bij het woord ‘airco’, dan zal dit apparaat al snel met koelte in huis worden geassocieerd. Toch is de standaard airco er tegenwoordig op voorzien om zowel te koelen als te verwarmen. Zo is het mogelijk de perfecte temperatuur thuis of op kantoor te verkrijgen.
Dit werkt meestal aan de hand van een lucht-lucht warmtepomp. In dit artikel leggen we uit hoe het verwarmen van een ruimte met airco werkt. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden en vervolgens naar de uitvoeringen en prijzen van airco’s waarmee je een ruimte kunt verwarmen.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hoe werkt verwarmen met airco?
Met sommige airco’s is het mogelijk om een ruimte te koelen, maar ook om een ruimte te verwarmen. Zo’n airco werkt aan de hand van een lucht-lucht warmtepomp. Een dergelijke airco werkt aan de hand van twee grote onderdelen. Hierbij worden de binnenunit en buitenunit met elkaar gecombineerd. Ten eerste moet er gekoeld kunnen worden. Op die manier wordt de warmte aan de lucht binnenshuis onttrokken en via de buitenunit weer afgevoerd.
Om te verwarmen, werkt dit precies andersom. De unit aan de buitenzijde trekt warme lucht aan en geeft deze vrij in de ruimte binnen. Daardoor kan een ruimte worden opgewarmd. Het is ook mogelijk om bij koude temperaturen het binnen toch aangenaam warm te maken. Wanneer het behoorlijk koud is, moet men een bijverwarming gebruiken. Een lucht-lucht warmtepomp biedt de mogelijkheid om meerdere binnenunits aan één buitenunit te koppelen.
Gebruik van de lucht-lucht warmtepomp
Over het algemeen zal men voor het verwarmen met airco dus over moeten gaan tot aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp. Dit kan in twee gevallen: wanneer men nog geen centrale verwarming in de woning heeft, of wanneer men elektrische verwarming wil vervangen.
Als er nog geen centraal verwarmingssysteem in de woning is aangesloten, kan het gebruik van een airco met warmtepomp een zeer interessant alternatief zijn. Op die manier kan men de woning koelen of verwarmen met hetzelfde toestel.
Verder is een lucht-lucht warmtepomp ook een goed alternatief voor een elektrische verwarming. De verbruikskosten van elektrische verwarming kunnen fors oplopen, waardoor de lucht-lucht warmtepomp een goedkoper alternatief kan zijn.
Een airco met warmtepomp maakt namelijk altijd gebruik van de warmte in de omgevingslucht. Het toestel verbruikt geen fossiele brandstoffen. Men heeft enkel een aansluiting op elektriciteit nodig. Daarmee is een airco met warmtepomp zeer milieuvriendelijk. Een dergelijke warmtepomp is gemakkelijk te installeren en kan een ruimte verkoelen of desgewenst juist verwarmen naar iedere temperatuur.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Nadelen lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp kent wel enkele nadelen. Wanneer het buiten erg koud is, is het rendement van een warmtepomp eigenlijk onvoldoende. Daardoor blijft het toch relatief koud in de ruimte. In zo’n geval is het noodzakelijk om de ruimte te voorzien van een bijverwarmingstoestel.
Een lucht-luchtpomp kan niet worden gecombineerd met andere verwarmingstoestellen, zoals bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming. Een lucht-water warmtepomp is wel te koppelen aan een lucht-lucht warmtepomp. Zo’n warmtepomp zal de omgevingslucht gebruiken om het water in de leidingen te verwarmen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen van dit systeem.
Tegelijkertijd koelen en verwarmen
Een van de meest gestelde vragen betreft het verwarmen met airco is of het mogelijk is om zowel tegelijkertijd te koelen als te verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp op één buitenunit. Het antwoord is dat dit niet mogelijk is. Het is wel mogelijk om verschillende binnenunits op één buitenunit te koppelen.
Het is niet mogelijk om ruimte A af te laten koelen, terwijl ruimte B juist verwarmd moet worden. Het is wel mogelijk om iedere ruimte afzonderlijk in te stellen qua temperatuur, maar de unit buiten kan maar in één modus staan: of koelen, of verwarmen.
Uitvoeringen airco verwarming
Voor het koelen of verwarmen van een ruimte met een airco zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk. Bij het plaatsen van zo’n systeem zal men ten eerste ruimte moeten maken voor het plaatsen van de buitenunit buiten de deur.
Er zijn heel wat mogelijkheden betreft binnenunits. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een binnenunit airco verwarming op de vloer te installeren, of bijvoorbeeld aan de wand of aan het plafond te monteren. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de plafondmodellen doorgaans een stuk duurder zijn dan de wandmodellen. Tegenwoordig worden de binnenunits zo vormgegeven, dat ze amper nog opvallend in het interieur.
Wanneer men in een nieuwbouwproject zit, is het ook interessant om te kiezen voor een inbouw airco. Het enige wat men dan ziet, zijn de roosters van de airco. De rest van de airco units zijn weggewerkt. Op die manier kan het klimaat in huis goed geregeld worden, zonder dat dit het visuele aspect van de woning aantast.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Bediening via de app
Tegenwoordig kun je meer en meer airco’s bedienen (al dan niet vanop afstand) via een handige app. Zo kun je de airconditioning aanleggen net voordat je van een warme dag op het werk terug naar huis rijdt. Tegen dat je thuis bent is het dan aangenaam fris thuis.
Of je kunt de airco op de slaapkamer automatisch laten aangaan om 22u en laten uitgaan om 23u. Of de airco op kantoor om 8u laten starten en laten werken tot 18u.
Prijzen verwarmen met airco
Ten slotte nog de prijzen voor het verwarmen met een airco. Hoe hoog de kosten op zullen lopen, verschilt per persoonlijke wensen. De prijs van een airco die ook kan verwarmen ligt doorgaans wel hoger dan de prijs van een airco die enkel kan koelen. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan het merk, het vermogen en hoeveel units er binnen geplaatst moeten worden.
Ook de uitvoering van het model speelt mee. Een wandmodel airco is vaak een stuk goedkoper dan een plafondmodel. Ook gelden er meestal nog installatiekosten. Het laten plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp door een ervaren vakman kost ongeveer 2500 euro. Voor dat geld krijg men dan een lucht-lucht warmtepomp met een wand airco. Deze is bedoeld voor ruimtes van gemiddelde groottes. Bij een grotere ruimte heeft men meer vermogen nodig. Daardoor nemen de prijzen van zo’n systeem weer toe.