Een airco unit is als het ware het hart van het aircosysteem in de woning. De unit zorgt ervoor dat de warme lucht in de ruimte wordt afgevoerd en dat de koele lucht in de woning wordt toegevoerd. Omgekeerd kan ook, wanneer men kiest voor een airco unit met een lucht lucht pomp. Verder is het belangrijk het verschil te kennen tussen binnenunits en buitenunits. Voor elke situatie kunnen er andere uitkomsten zijn.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Airco met binnenunit, buitenunit of mobiele airco?
In principe heeft men drie mogelijkheden. Ten eerste de airco met binnenunit. Men hoeft dan geen unit buiten de deur te plaatsen, maar er worden roosters in de muren geplaatst. Verder zullen de gehorige onderdelen binnenin de woning zijn, waardoor de airco minder stil is.
Daarnaast zijn er de airco’s met buitenunit. Deze airco’s zijn onderdeel van het splitsysteem. De buitenunit heeft alle gehorige onderdelen en wordt buiten de woning geplaatst. Daarnaast kunnen er verschillende binnenunits op de buitenunit worden geplaatst. Op die manier is de airco minder gehorig in de woning.
Een veel goedkopere mogelijkheid is de aanschaf van een mobiele airco. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen dankzij de wielen, maar wel erg zwaar. Bovendien zijn ze minder efficiënt dan de vaste airco. Welke airco de beste mogelijkheid is, is afhankelijk van de persoonlijke wensen.
Airco zonder buitenunit (monoblock airco)
Ten eerste kan men kiezen voor de vaste airco zonder buitenunit. Dit is de zogenaamde monoblock airco. Een monoblock airco heeft maar één binnenunit. Het is dus niet nodig om na te denken waar aan de buitenkant van de woning een unit moet worden geplaatst. Bij een airco zonder buitenunit hoeft men alleen aan de buitenkant twee roosters te plaatsen. Deze zorgen voor de toevoer en afvoer van de lucht in huis.
Een monoblock airco heeft als nadeel dat de gehorige delen binnenin de unit zitten. Deze produceert dus iets meer geluid dan een split airco, waarbij de lawaaierige onderdelen aan de buitenkant van de woning zitten. De compressor bevindt zich bij een airco zonder buitenunit in de binnenunit waardoor je deze hoort. Voordeel is wel dat een dergelijke airco een pak goedkoper is en bovendien is een monoblock airco een stuk gemakkelijker te installeren.
Men moet rekenen op een richtprijs van tussen de 1200 en 3000 euro, inclusief installatie door een erkend monteur.
Airco met buitenunit (split airco)
Wie geen lawaai in huis wil, kan het beste kiezen voor een airco met buitenunit. Dit is wat we de split airco noemen. Bij een splitsysteem is er zowel een buitenunit als een binnenunit. De lawaaierige onderdelen zitten in de buitenunit. Daardoor is het een stuk stiller in huis als men de airco aan zet. Wel moet men rekening houden met de locatie van de buitenunit en bovendien komt er behoorlijk wat leidingwerk bij kijken.
Bij een standaard split airco heeft men de beschikking over één binnenunit die wordt aangesloten op de buitenunit. Er zijn ook multisplit aircosystemen. Dan kunnen er meerdere binnenunits op één buitenunit worden aangesloten. Op die manier kan men per kamer de temperatuur regelen. Maar onthoud: bij een split aircosysteem kan er alleen tegelijk gekoeld of verwarmd worden. Het gebruik van meerdere modi is dus niet mogelijk.
Daarmee kan men dus alleen of elke ruimte koelen, of elke ruimte verwarmen. Doorgaans kan men zo’n vier tot vijf binnenunits aan één buitenunit koppelen. Bij andere merken kan men tot wel negen binnenunits aan één buitenunit kopen. Helaas is de installatie van zo’n systeem redelijk ingewikkeld, neemt de buitenunit ook ruimte in en moet men leidingen aanleggen. Daarom kan men rekenen op zo’n 1500 tot 3000 euro inclusief montage. Een extra unit bijkopen kost tussen de 800 en 1000 euro.
Mobiele airco
Wie niet meteen een vast aircosysteem in huis wil hebben, kan ook kiezen voor een mobiele airco. Dit is de beste optie voor iedereen die niet het hele jaar door een airco nodig heeft. Een mobiele airco is gemakkelijk te verplaatsen en bovendien veel goedkoper in de aanschaf. Men kan bijvoorbeeld overdag de woonkamer koelen, terwijl men de mobiele airco ’s avonds in de slaapkamer zet. Op die manier is het mogelijk om op verschillende momenten verschillende ruimtes te koelen.
In principe zijn er mobiele airco’s zonder buitenunit en mobiele airco’s met binnenunits en buitenunits. De mobiele airco’s zonder buitenunit zijn het meest gangbaar. In zo’n geval wordt de warme lucht uit de vertrekken gevoerd aan de hand van een afvoerbuis. Deze moet uit het raam of door een deuropening gehangen worden. Men moet dus een deel van de warmte weer binnenlaten, waardoor een mobiele airco toch iets minder efficiënt heeft.
Een mobiele airco met binnenunit en buitenunit is minder in trek. Deze heeft een dunne slang, waardoor de deur of het raam op een kiertje gezet kan worden. De compressor zit in de buitenunit, waardoor de mobiele airco minder lawaai zal maken. Deze is wel een pak duurder en bovendien kan deze minder goed koelen. Een mobiele airco is eenvoudig te installeren goedkoper dan een vaste airco, maar wel een stuk zwaarder. Bovendien is het vermogen van een mobiele airco ook een stuk lager en daarmee minder efficiënt. Toch is een mobiele airco maar een fractie van de prijs van een vaste airco: zo’n 200 euro.
Uitvoeringen
Kort gezegd zijn de airco’s er dus in verschillende uitvoeringen. Ten eerste is er de mobiele airco, die gemakkelijk in elke ruimte verplaatst kan worden. Deze systemen zijn redelijk zwaar en koelen maar beperkt. Een vaste airco is verkrijgbaar als opbouwmodel, aan de wand, vloer of het plafond. Meestal zijn de airco’s zodanig vormgegeven, dat ze niet opvallen in het interieur.
Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een inbouwmodel. Dit is wel een stuk duurder, maar het toestel valt dan niet meer op in het interieur. De koele lucht komt via de roosters de ruimte binnen.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Belangrijk bij het kiezen van een airco
Ten slotte moet men bij het kiezen van een airco rekening houden met een aantal zaken. Denk daarbij aan de luchtstroom. De ruimte mag niet tochten. Bovendien moeten de muur, het plafond of de vloer sterk genoeg zijn om een unit te kunnen dragen. Houd ook rekening met de afstand tussen binnen- en buitenunits wanneer men voor een splitsysteem kiest. Denk daarnaast ook na over het onderhoud van de airco. De units moeten zo geplaatst worden, dan men er later nog gemakkelijk bij komt. Ten slotte: zorg ervoor dat de buitenunit op een plek hangt, waarbij deze de buren niet kan storen.