Om een airco goed te laten werken, is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud aan het systeem wordt gepleegd. Het regelmatig bijvullen van de airco is een van de voorwaarden voor een goedwerkend systeem. Zeker wanneer de airco minder koelvermogen heeft, duidt dit op een probleem met het koelmiddel.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
In de meeste gevallen is het dan tijd om een ervaren vakman in te schakelen. Zelf de airco bijvullen is om meerdere redenen geen verstandig idee.
Inhoud
(Zelf) een airco bijvullen
Mensen die hun airco zelf bijvullen met koelmiddel, overtreden daarmee de wet. Het is in België bij wet verboden om de airco zelf bij te vullen. Het is dus niet alleen belangrijk, maar zelfs verplicht om de hulp van een ervaren gecertificeerd koeltechnicus in te schakelen. Over het algemeen hoeft men niet op flinke kosten te rekenen, wanneer men ook meteen groot onderhoud uit laat voeren. Koelmiddel bijvullen is namelijk onderdeel van het groot onderhoud.
Bij groot onderhoud zal de ervaren specialist verschillende taken uitvoeren. Denk naast het bijvullen ook aan het vacumeren van de airco, uitvoeren van controles, een druktest uitvoeren, de temperatuur van de lucht die uitstroomt controleren, controleren of de leidingen lekken en het nakijken van beveiligingen, aansluitingen et cetera.
Het is mogelijk om de airco enkel te blaten bijvullen en vacumeren, maar het is in de regel veel goedkoper om de specialist meteen groot onderhoud uit te laten voeren. Het is conform de Belgische wetgeving zelfs verplicht om tenminste een keer in de twee jaar onderhoud te laten doen door een erkende specialist. Zulks onderhoud kost tussen de 150 en 200 euro per keer. Het is uiteraard ook mogelijk om een contract met de installateur af te sluiten.
Schakel een ervaren vakman in
Een airco zelf bijvullen? Dat is niet mogelijk. De reden is simpel: het is bij wet verboden om een aircosysteem zelf bij te vullen of te vacumeren. Dit heeft ermee te maken dat het correct uitvoeren van de werkzaamheden bijzonder lastig is en alleen door een erkende specialist mag worden uitgevoerd. Doe dit dus nooit zelf!
Uiteraard vinden we in de auto ook een aircosysteem. Dit systeem werkt middels een compressor. Ook in deze airco zit een koelmiddel die onder hoge druk wordt bijgevuld. Dit systeem lijkt daarom sterk op de airco die we aan de muur hebben hangen. Voor alle airco’s in België – dus ook die in de auto – geldt een algeheel bijvulverbod. Ook het bijvullen van de airco in de auto is bij wet verboden.
Een airco moet in de auto eens om de vier jaar compleet worden onderhouden. De kosten daarvan bedragen tussen de 90 en 110 euro.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Zo vult een vakman de airco bij
Een ervaren vakman zal de airco bijvullen in vijf verschillende stappen. Wanneer het onderhoud is afgerond, kan de airco weer twee jaar gebruikt worden. We geven een overzicht van de stappen, maar geen exacte werkwijze. Ten eerste omdat het onderhoud behoorlijk complex en per airco verschillend kan zijn. Ten tweede om te voorkomen dat men zelf de airco bijvult, want nogmaals: dit is bij wet verboden!
Ten eerste zal de specialist het koelmiddel uit de airco verwijderen. Dit doet hij door de vloeistof weg te zuigen. Daarna worden de leidingen van het systeem gedurende een half uur vacuüm gezogen. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt.
Daarna kan men testen of de airco wel lekvrij is. Dit moet gebeuren voordat de specialist het koelmiddel zal bijvullen. Dit werkt aan de hand van een speciale detectievloeistof die snel uitsluitsel kan geven over eventuele lekkages.
Pas als blijkt dat de airco niet lekt en dus door de test komt, kan de specialist nieuw koelmiddel in de airco vullen. Daarna zal de aircospecialist controleren of de druk goed is en of de airco volledig functioneert.
Prijzen airco bijvullen
Het bijvullen van de airco is bij wet verboden. Alleen een ervaren vakman mag deze werkzaamheden uitvoeren. Over het algemeen kan men beter meteen groot onderhoud laten plegen, omdat dit een stuk goedkoper is. Tweejarig groot onderhoud kost tussen de 150 en 200 euro per keer.